donderdag 5 februari 2009

Brigitte Kaandorp


Jeugd
Brigitte Kaandorp werd geboren op 10 maart 1962 in Haarlem. In haar jeugd werd ze niet echt gestimuleerd om de cabaretkant op te gaan. Door haar familie werd ze juist aangespoord om iets veiligheid te zoeken, om te studeren, om een vak te leren... Ze moest vaak naar de kerk, maar daar verveelt ze zich enorm. Op de middelbare school is ze doodonzeker, maar als nog doet ze mee aan talentenjachten, die ze ook vaak wint. Ze schrijft ook gedichten. Maar haar carrière begint pas als ze op zolder een ukelele vindt. Zo zijn haar gedichten zich gaan ontwikkelen tot liedjes: Voilà Annelies van der Pies!
Als ze auditie doet voor de toneelschool, wordt ze afgewezen. Daarna gaat ze in Amsterdam Nederlands studeren. Ze houdt het tweeënhalf jaar vol, maar het interesseert haar eigenlijk niks. Tijdens haar studententijd wordt ze weleens gevraagt op feestjes en treedt ze op in de Engelenbak, hét podium voor beginnend talent.

Carrière
In 1983 won Brigitte het Camerettenfestival, en daarmee brak ze definitief door. Ze was toen dus 21 jaar oud. Hoe ze doorbreekt? Als een tut met een bloemetjesjurk en een ukelele die de hele voorstelling maar wat aanklungelt! Jarenlang blijft ze zo, maar…

Shows
Dan doet Brigitte in 1984 haar eerste echte theatershow, `Waar gaat zij helemaal heen` genaamd. Na deze show volgen nog vele anderen, en steeds gaat het meer om Brigitte zelf, en niet om het `loserige typetje.` Haar onhandige grappen gaan er niet uit, maar worden aangevuld met ontroerende liedjes, die ze wel serieus weet te brengen. De liedjes uit haar show worden ook op cd uitgebracht.

Prijzen
Brigitte won vele prijzen, waaronder de Gouden Harp 2006.

Wist je dat...?
- Brigitte heet voluit: Brigitte Allegonda Maria Kaandorp
- ze speelde in de film "Babs"?


Brigitte Kaandorp - Het opstel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten