donderdag 19 februari 2009

Youp van 't Hek

Jeugd
Youp (Joseph Jacobus Maria) van ’t Hek werd geboren op 28 februari 1954 in Naarden. Hij is de zevende van acht kinderen en heeft Amsterdamse ouders. Thuis was er veel aandacht voor muziek. Youp’s vader, de directeur van een beleggingsmaatschappij, hield van opera maar ook van vaderlandse cabaret. Daar had hij veel platen van. Youp en zijn jongere broertje Tommie (die later bekend zou worden als hockey-international, hockeycoach en sportverslaggever) draaiden deze platen grijs. Tommie droomde ervan in een echt stadion te spelen, Youp droomde ervan op te treden als cabaretier. Hij schreef schriften vol met liedjes en conferences, maar na de basisschool, wilde hij ineens priester worden.

Carrière
Samen met Debby Petter (zijn vriendin en vrouw) en Daan van Straaten richtte hij een cabaretgroep op: NAR. Ze traden voornamelijk op in buurthuizen of zelfgehuurde zaaltjes. De samenstelling veranderde, maar Youp bleef er altijd bij. Met zijn soloprogramma’s Hond op het IJs (1988) en de oudejaarsconference van 1989 brak hij pas echt door. In 1995 speelde Youp voor het eerst in Carré.

Shows
In totaal heeft Youp 19 soloprogramma’s en 10 programma’s met NAR gemaakt. Verder heeft hij ook 21 albums uitgebracht met daarop zijn liedjes.

Prijzen

- Johan Kaart Prijs (1988)

Wist je dat…?
- Youp heeft mee gedaan aan Kinderen voor Kinderen deel 12? Hij kwam voor in twee clips: “Alles is te koop” en “Roland’s verjaardag”.
- “Flappie” een liedje van Youp is? Het komt jaarlijks terug in de Top 2000 van Radio 2.


Youp van 't Hek - Vakantie Jaren ' 60

Geen opmerkingen:

Een reactie posten