dinsdag 27 januari 2009

Javier Guzman


Jeugd

Javier Guzman werd geboren op 13 april 1977 in Las Palmas. Zijn vader was Spaans en zijn moeder was Nederlands. Op zijn zevende kwam hij naar Nederland. Tien jaar woonde hij in Ouderkerk aan de IJssel (waar hij overigens ook nog even over sprak in zijn show 'Bot'). Na de havo hebben afgerond deed hij auditie bij de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij werd aangenomen en studeerde af in 2003.

 

Carrière

Guzman maakte samen met Paul Ruven het komische programma 100% AB, voor de VPRO. In december 2003 maakte hij, ook met Paul Ruven, de eerste sinterklaasconference voor de VARA: Guzman deelt uit.

In januari 2003 ging zijn show Bot in première. Het programma werd goed ontvangen. In oktober 2004 begon hij aan zijn tweede grote show, Ton Zuur. Die show ging over eenzaamheid en onverschilligheid in de maatschappij, gebaseerd op het verhaal van Ton Zuur, een kluizenaar die tweeënhalf jaar dood in zijn woning heeft gelegen. In januari 2007 ging zijn derde show in première. In deze rekende hij af met zijn alcoholverleden.

 

Verslaving

Javier Guzman is een tijd verslaafd geweest aan alcohol. Op 25 juni 2007 vertelt hij openhartig over zijn verslaving in het tv-programma Nova. Tijdens het dieptepunt van zijn verslaving dronk hij twee flessen wodka per dag.

In de nacht van 16 op 17 januari 2005 raakte Guzman betrokken bij een gevecht als gevolg van een caféruzie. Hij werd daarbij tegen zijn hoofd geschopt en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij had enkele kneuzingen en gehoorbeschadiging opgelopen. Guzman werd gearresteerd op verdenking van openbaar dronkenschap. Daarom gelastte hij een aantal voorstellingen af.

 

Prijzen

Javier Guzman’s shows zijn vaak genomineerd en beloond met cabaretprijzen.

Zoals:  

- Genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs (Delirium)

- Winnaar van Neerlands Hoop 2007 (Delirium)

- Winnaar van de Open Mic Award (In Londen, in het Comedy Café)

- Winnaar van de Jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival (2002)

 

Wist je dat… ?

 

-          Javier’s broer, Emilio, ook standup-comedian is?


Javier Guzman - T-Rex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten